pondelok 27. októbra 2014

Šalvia... v chladnom počasí lepšia ako šál

 




Šalvia lekárska
je jednou z dávno používaných byliniek. ľudovo a nazýva babie brucho (netuším prečo:). Okrem toho, že nádherne vonia a používa sa do varenia, jej využitie pri zdraví je na nezaplatenie.  Svedčí o tom už jej samotný názov, pretože po latinsky sa volá salvia - čo v preklade znamená liečiť.







Už od malička, pokiaľ som bola chorá, mi mama z neho varievala výborný čaj. Pomáha pri chrípke a nachladnutí, tiež odstraňoval nočné potenie.  Jeho krásna vôňa je prospešná aj na inhalovanie výparov pri zápale dýchacích ciest, tiež pri akné sa odporúča naparovať si ňou pleť (keďže má antibakterálne účinky). V ľudovom liečiteľstve sa využíva pri ťažkostiach v klimaktériu (potenie, návaly horúčav, migréna), pri silnej menštruácii na podporenie pružnosti maternice.





Tiež má silný protibakteriálny účinok, osvedčený pri všetkých chorobách ústnej dutiny a hrdla, výborne sa uplatňuje pri zápale ďasien a paradentóze. Silica má dezinfekčné, utišujúce účinky pre ktoré sa pridáva do zubných pást a ústnych vôd. Môžete si všimnúť, že na väčšine bylinkových pást je práve ona jednou z najhlavnejších zložiek.
Babská rada: pravidelným potieraním si zubov listami šalvie docielime vybielenie zubov.





POZOR! Pri užívaní vo vyšších dávkach vyvoláva kŕče podobné epileptickým.

M✿

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára