sobota 1. novembra 2014

Kokosový olej - číslo 1!



Už dávnejšie som si v zdravej výžive všimla, ako s čoraz väčšou obľubou ľudia siahajú po kokosovom oleji. Kedysi na trhu bývala len jedna-dve značky, dnes ich je omnoho viac. Oplatí sa ho kupovať napríklad v Dm-ku, keď sú zľavy na kartičku (- 15 % na bio kozmetiku atď).









Kokosový olej sa vyrába lisovaním alebo extrakciou z kokosovej dužiny. Obsahuje vitamíny A, C, a E, mastné kyseliny, hlavne kyselinu laurovú (tá je zložkou materského mlieka, čiže je zdraviu veľmi prospešná). Olej zvyknú ľudia volať aj "Najzdravší olej na svete" a tiež sa spája s tajomstvom dlhovekosti v orientálnych krajinách. U nás sa používa najmä ako súčasť stravy a tiež ako kozmetický prípravok.








Na čo sa vlastne kokosový olej používa?

V kuchyni sa zvykne používať pre jeho jedinečné vlastnosti. Jeho konzistencia je tuhá, pri 25 ° C sa začína topiť. Neprepaľuje sa neprská až do 200 ° C, čiže sa využíva aj pri vyprážaní (ale na to ho je škoda:). Je výborný napríklad na prípravu palaciniek, kedy nemusíte používať na panvicu klasický olej, ale naopak, pridáte si tým na zdraví. Tiež ho môžete použiť pri príprave vajíčok, opekaní zeleniny a pod. Vhodný je aj ako prídavok do krupicovej alebo obilnej kaše, tiež do šalátu - dosiahnete jemnejší a chutnejší pokrm. Zvykne sa používať aj pri pečení keksíkov, medovnikov, koláčov,... Skúste si ráno na chlieb namiesto masla (ideálne pre ľudí trpiacim alergiou na laktózu) natrieť kokosový olej a vrch môžete poliať medom alebo inou obľúbenou prílohou :)








V kozmetike si olej našiel mnoho uplatnení. Môžem začať tatko:

- pomocník pri holení: namiesto peny na holenie použite kokosový olej, pokožka bude hladšia, vláčnejšia a nebudú vám zarastať chĺpky

- odlíčovač: na kozmetický tampón naneste trošku oleja a odlíčte si tvár, vyživí sa vám pleť a posilnia riasy

- odstraňovač a prevencia strí: ak si budete potierať postihnuté miesta kokosovým olejom, po čase by sa vám mali zredukovať; počas tehotenstva sa odporúča potierať si bruško práve týmto olejom (je účinnejší ako rôzne krémy na strie)

- odstraňovač stareckých škvŕn: potierajte si tieto miesta a po čase by mali strácať na farebnej intenzite

- pomáha pri krvácajúcich ďasnách: kokosový olej sa používa aj ako náhrada pasty pri krvácajúcich ďasnách, tento problém pomáha zmierňovať

- urýchľovač jaziev, rán: potierajte si tieto miesta a urýchli sa hojenie pokožky

- ako krém na suchú pokožku: pokiaľ máte problém so suchou pokožkou, vyskúšajte nahradiť vaše telové mlieko práve kokosovým olejom; výsledok uvidíte už po prvom raze

- ako maska na vlasy

- balzam na pery









Je toho ešte veľmi veľa na čo všetko sa dá kokosový olej využiť. Sami po čase prídete na to, kde a na čo sa vám môže hodiť. Možno si poviete, ako sa vraví "Čo je na všetko, je na nič" ale práve tu to neplatí. Kokosový olej je veľmi zdravý a pomáha viac, ako ktorýkoľvek drahý kozmetický produkt... Navyše je niečo ako 3 v 1 :)) prospešný pre stravu, pleť a zdravie.

M✿

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára