sobota 18. októbra 2014


 

 

ŠKORICA - nie len voňavá, ale aj zdravá...







Škorica je korenie, ktoré pochádza z Orientu, sa do Erópy dostala vďaka benátskym obchodníkom. Máme im za čo poďakovať. Stala sa obľúbenou nie len v pečení (medovníčky, perníky...) a varení (paradajková polievka,...) , ale v neposlednom rade má veľký prínos aj pre naše zdravie. 





Má antibakteriálny účinok, posilňuje pevnosť ciev, znižuje krvný tlak. Po mnohých štúdiách vysvitlo, že má hypoglykemický účinok, t.j. že znižuje hladinu cukru v krvi. Ideálna je teda pre cukrovkárov, ale aj pre ľudí, ktorí často konzumujú sladké jedlá. Tiež znižuje aj zlú hladinu cholesterolu v krvi. Údajne na to stačí len 1g/deň. Ak sa snažíte regulovať telesnú hmotnosť aj v tomto je užitočná. Patrí k hrejivému koreniu, to znamená, že podporuje vznik tepla v tele a táto činnosť spotrebúva viacej energie. 
Vedci zistili, že pomáha aj pri Alzheimerovej chorobe, vraj blokuje vznik nepriaznivých usadenín v mozgu.







Ja používam škoricu snáď denne. Keď mám chuť preniesť sa späť do vianočných dní, prisypem si do kávy za štipku mletej škorice a hneď mi je lepšie. Do bieleho čistého jogurtu si namiesto cukru dávam lyžičku škorice. Tiež ňou posýpam ovsenú alebo špaldlovú kašu namiesto kakaa. Fantázie sa medze nekladú. Vyskúšajte... 
Ideálna je kombinácia škorice a medu. (O mede budem písať inokedy, ten si zaslúži samostatný príspevok)






Strom škoricovníka (škorica je jeho sušená kôra)

Na terajšie chladnejšie večery si môžete uvariť škoricovo-jablkový čaj. Tu je recept:
Dve polievkové lyžice sušených jabĺk a 1 kávovú lyžičku škorice zalejeme vriacou vodou (250ml) a necháme vylúhovať. Môžeme pridať aj jeden klinček a dochutíme medom :)



Kupujem túto značku škorice.
Thymos mám veľmi rada. 
Je to slovenská značka, dobrá kvalita a aj cena (asi cca 0,50 e).
M

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára