utorok 21. októbra 2014

Ktorý med je pančovaný?...


Už odmalička som zbožňovala med s čajom a v podstate med na všetky spôsoby: s vianočkou a maslom, v koláčoch, v jogurte, samý :) . Rodičia ho kupovali od veterinára, ktorý mal vlastné včelíny, takže sme ho mali vždy plnohodnotný, žiadny pančovaný. Bol krásne sfarbený,  hustý a plný chuti - "chuť kvetov vo fľaši".

Dnes  už ťažko veriť nápisom Med v obchodoch.  Síce sa tá tekutina v obale tvári ako med, v skutočnosti je to med tak pol na pol. Je to zmes s prímesou repného a trstinového cukru, fruktózy a glukózy. To moc s výrobkom včiel spoločného nemá.





Ako rozpoznať Včelí med od toho nepravého?




✿ Najefektívnejšia skúška správnosti medu je, že do pohára v čajom vložíte lyžičku medu. Pokiaľ sa med ihneď rozpustí, ešte po ceste ako lyžička padne na dno pohára, ide o pančovaný med. Ak však med ostáva homogénny na dne pohára dlhšie, je to pravý med.

 

Včelí med                                                                                             Pančovaný med

 
✿ Pravý med by ste mali spoznať v obchode tak, že keď sa pozriete na jeho spodnú časť, mali by tam byť kryštáliky.

✿ Pravý med po čase skryštalizuje (nescukornatie ale skryštalizuje) . Tento proces sa deje aj v plástoch včiel, preto si ich včielky cez zimu ohrievajú.

✿ Pančovaný med ostáva vždy tekutý.

✿ Povaríme lyžicu medu spolu s lyžicou vody. Po vychladnutí pridáme do roztoku kvapku jódovej tinktúry. Ak tekutina stmavne, je to dôkaz, že med je falšovaný.

 ✿ Do metu vložíme hrot atramentového pera. Ak sa med sfarbí, ide o falošný, ak nie, je pravý.

Najväčšiu istotu máte, ak si kúpite med priamo od včelára, ktorý je držiteľom ochrannej známky Slovenský med. Možno skúste pohľadať na neho recenzie. V obchodoch je najlepšie kupovať medy priamo zo Slovenka, nie zahraničné, prípadne poľské značky.


M✿

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára