streda 10. decembra 2014

Podzemnica olejná




Len pred pár dňami zrejme každý z nás dostal zaslúžený balíček od Mikuláša. Našli ste tam sladkosti, rôzne dobrôtky, mandarínky a samozrejme, čo nesmie chýbať, arašidy. Bez nich by to zrejme nebolo ono. A možno ani samotný Mikuláš nevie, akú dobrú vec pre vás urobil...





Podzemnica olejná, u nás známa ako búrske oriešky, buráky, avšak najviac ako arašidy, nepatrí vlastne vôbec medzi skupinu orechov. V skutočnosti táto rastlinka, ktorej plody rastú niekoľko centimetrov pod zemou, patrí do skupine čeľade bôbových rastlín, teda je strukovina. Jej pôvod nájdeme v ďalekom Peru (tam u nazývali aj opičí orech), pričom na naše územie bola privezená okolo 16. storočia. Stala sa obľúbenou potravinou nie len pre výbornú chuť, ale aj pre blahodárne účinky na ľudský organizmus.





Arašidy a zdravie:
Arašidy práve vďaka vysokému obsahu vitamínov B skupiny  (1, 3, 5, 6 a 9) výborne pôsobia na nervovú sústavu. Zmierňujú bolesti hlavy, únavu, dokonca zbavujú slabých depresívnych stavov. Obsahujú tiež minerálne látky ako fosfor, horčík, magnézium, draslík, železo. Blahodárne pôsobia na ľudské srdce, podporujú spaľovanie tukov, podporujú rast svalovej hmoty, upravujú stav kože a a kožných problémov,chránia zubnú sklovinu a zabraňujú vzniku zubného kazu.
Okrem iného vedci zistili, že látka, ktorú obsahuje aj červené víno - resveratrol (eliminuje srdcové ochorenia, podporuje imunitu, zabraňuje starnutiu buniek) - obsahujú aj arašidy. Práve preto sa im pripisuje tak veľký blahodárny vplyv na srdcovo-cievny systém.





Arašidy môžete pestovať aj doma:
na tejto stránke nájdete presný postup pestovania:

http://www.pluska.sk/izahradkar/izbove-rastliny/exoticke-rastliny/arasidy-si-mozete-dopestovat-aj-sami-poradime-ako-to.html


http://nd04.jxs.cz/226/825/8849816533_74258492_o2.jpg 

 

 

 M

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára