utorok 30. decembra 2014

Mandarínka - symbol vianočnej vône 



Kto by si vedel predstaviť vianočný večer bez lúpania mandarínok. Vtedy sa ich vôňa rozplynie po celej izbe... No nie každý z nás pozná silu, ktorú odovzdáva nášmu zdraviu.

Mandarínka je plodom stromu mandarínkovníka. Jej pôvod pochádza z Číny, k nám sa dostala až v 19. storočí. Rôzne odrody pochádzajú z Talianska, Španielska, Grécka, Alžírska. Jej názov pochádza zo staroveku, kedy právo ich konzumácie mali len vysoko postavení ľudia - tzv. mandaríni. Iná interpretácia názvu hovorí, že keďže rástli na ostrove Maurícius, nazvali ich ľudia mandare (pôvodný názov ostrova Maurícius). V dnešnej dobe si tento chutný plod môžeme vypestovať aj sami. Stačí len 1 kôstka a veeeľa trpezlivosti. Výhodou je, že to budú vaše bio plody, a teda ich kôra nebude ošetrovaná chemicky.




Mandarínka patrí k citrusovým plodom. Je teda zdrojom vysokého obsahu vitamínu C. Pomáha pri nachladení, chrípke, podporuje liečenie silnej nádchy, taktiež v tomto zimnom období aj váš imunitný systém. Má vysoký obsah vlákniny pektínu, ktorá odbúrava "zlý" cholesterol. Je výborným antioxidantom, takže chráni bunky pred voľnými radikálmi. Obsahuje aj vitamín B, ktorý zas podporuje tvorbu krvi a svalov. Tiež aj A, E.






Pokiaľ sa snažíte nejaké to kilo-dve schudnúť, mandarínka je veľmi dobrá voľba. Obsahuje len 180 kj na 100 gramov. Má vysoký obsah vody, navyše fruktózy až tak veľa neobsahuje, takže sa nemusíte báť priberania. Obsahuje vysoký obsah vlákniny, čím podporuje trávenie a vyprázdňovanie. Používa sa aj ako laxatívum, takže pokiaľ máte nádchu, skúste na večer zjesť veľa sliviek a mandarínok. Malo by to pomôcť. Vďaka vysokému obsahu vody, pôsobí tiež močopudne, čím prečisťuje a zlepšuje činnosť obličiek.


Šupka:

Túto zvykneme vždy vyhodiť. Avšak, ak ju dostatočne umyjeme a zbavíme chemických látok, môžeme ju rôzne využiť.
Odvar zo sušenej šupky zmierňuje vracanie. Používa sa aj pri nechutenstve, podporuje trávenie. Pri zápale dýchacích ciest sa taktiež odporúča piť.
Čaj z čerstvej šupky sa zas odporúča na vykašliavanie a zmiernenie záhy.



Užite si nie len vôňu tohto oranžového zdravia... M




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára