nedeľa 21. decembra 2014

Číslovanie vajec? Kvalita života sliepky...

 


Už je tomu dávno, čo nekupujem vajcia s označením číslo 3. Dôvod je prostý, ale pekne poporiadku.
Každé vajce, ktoré kúpite musí byť zo zákona označené. Na obrázku vysvetlím o čo ide:



* 1. číslo: označuje spôsob chovu sliepky (v tomto prípade ide o klietkový chov)
* dve veľké písmená: krajina pôvodu vajec (Slovensko, inokedy tam je CZ-Česko, PL-Poľsko,...)
* záver označenia obsahuje kód a identifikačné číslo prevádzky




Snažím sa kupovať vajcia s označením SK, pretože naša krajina dokáže vyprodukovať vajcia (narozdiel od napríklad banánov), a preto radšej podporím náš trh. Navyše už bolo toľko afér s poľskými vajcami, že radšej neriskujem a vsádzam na domáce.

Označenie čísel chovu:
Môžeme sa stretnúť s číslom 3, ako to vidíte na obrázku, no aj s 2, 1, tiež 0 (od najhoršieho po najlepšie)




3 - označuje vajce, ktoré pochádza od sliepok z klietkového chovu. Je to najhorší a podľa mňa neľudský (alebo práve ľudský?-veď čoho všetkého sme my ľudia schopní, príde mi, že v tomto storočí páchame na zvieratách bezhlavú genocídu... :( ... ). Nosnice sú natlačené v klietkach s rozmerom papiera A3. Nemajú šancu sa tu hýbať, nemôžu rozprestrieť krídla, otočiť sa, hrabať v zemi, nemôžu robiť to, čo je pre ne prirodzené. Sliepočky mávajú často zlomeniny nôh a slepé oči. Klietky sú umiestnené v umelo osvetlených halách. Kebyže sliepky nedýchajú, príde mi to ako skládka truhiel. Veď posúďte sami.




2 - v tomto chove sa už sliepočky majú o čosi lepšie. Nazýva sa to podstielkový chov. Taktiež sa nachádza v umelo osvetlenej hale, no každá nosnica má svoje bidielko a tiež podstielku. Čo je najlepšie, sú voľne chované, bez klietok a tak sa môžu pohybovať. Majú tu aj zeminu na hrabanie a hniezda.



1- tu majú nosnice už voľný chov. Majú svoje miesta aj v uzavretých priestoroch, no navyše majú aj voľný výbeh na prirodzenom slnku a čerstvom vzduchu, je už len na nich, kde chcú byť. Počas dňa sa tu môžu voľne pohybovať, aby boli spokojné. Veď netreba tak veľa, narozdiel od klietkového chovu... Treba len chcieť a predajcovia by si to mali začať uvedomovať.




0 - predstavuje najlepší a najkvalitnejší spôsob chovu. Sliepočky sú spokojné a šťastné. Volá sa ekologický chov (označovaný tiež aj ako Eko, Bio, Ekologický, Organický,...). Presne takto moji rodičia naše sliepky a kuriatka chovali. Čiže sliepočky majú vlastné kuríny, majú voľný výbeh, nemodifikované krmivo. Tento spôsob chovu musí plniť prísne stanovené podmienky, aby chovatelia dostali certifikát na možnosť označovať vajcia číslom O - Bio. Týka sa to chovných priestorov, počtu nosníc na veľkosť pôdy, stravy,... Je to najlepší spôsob chovu a hlavne najprirodzenejší.Chuťové vlastnosti vajec sú najlepšie, navyše bez obsahu stresových hormónov.




Je len na vás, s akým označením budete vajcia kupovať. Viem, že vlastne najlacnejšie vajcia bývajú najlacnejšie a zároveň tie nulkové sú najdrahšie. Osobne si myslím, že vďaka tomu, čo kupujeme, ovplyvňujeme životy krásneho zvieraťa (nie produktu na výrobu vajec!). Je to v našich rukách...

Na záver vám ponúkam video sliepočky, ktorú z celoživotného klietkového chovu dobrovoľníci vypustili do voľného výbehu:

https://www.youtube.com/watch?v=of9ItHniTVM

M✿



2 komentáre:

  1. To je strašné, ako správajú tie sliepky v klietkach. Už len z toho dôvodu by som si vajcia nikdy nekúpila. Toto rozhodne podporovať nebudem. My sme skôr dostávali vajíčka od rodičov, ktorí chovajú sliepky a teraz už máme vlastné. Chov sliepok nie je nijako náročný, tak by si ich mal zaobstarať každý, kto má záhradu, aby ten strašný chov prestal. Sliepkam stačí malý výbeh, kŕmenie a voda. Nie je to žiadna veda.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Toto je pre mňa absolútne nepochopiteľné. Nie som síce nejaký ekofašistický priaznivcov šťastných sliepok, furt preč je to domáce zviera, ktoré je úžitkové, ale aj tak si zaslúži dôstojnosť. Osobne máme sliepky doma. Je okolo toho veľa behanie , ale domáci vajíčko, alebo domáce kuracie mäso je jednoducho nenahraditeľné. Zvlášť mäso z obchodaku je fakt hnus.

    OdpovedaťOdstrániť