pondelok 15. decembra 2014


Ananás - ozdraví nás










Ananás je jedným z druhov tropického ovocia, ktoré ale už v dnešnej dobe ani nepociťujeme ako cudzokrajné, keďže na našich pultoch je stále dostupné. Práve v tento predvianočný čas si ho ľudia kupujú hlavne ako ozdobu na sviatočnú misu. No podľa môjho názoru sa ho viac ako okrasu oplatí zjesť:)

 


Ananás obsahuje 90% vody, tie zvyšné percentá obsahujú napríklad veľa minerálnych látok ako je horčík, draslík, vápnik, železo, fosfor. Kedysi bol využívaný pre svoje liečivé účinky žalúdka, teda porúch trávenia, zápchy. Dnes je hlavne propagovaný ako podpora chudnutia. Vzhľadom na to, že je ovocie, obsahuje málo cukru a má schopnosť odburávať tuky z tela. Preto je ideálny pri redukovaní váhy a v spojení s cvičením má ešte lepšie účinky.
 


Obsahuje tiež kyselinu ferulovú a kyselinu listovú, rastlinné steroly, mangán, pomáhajú znižovať cholesterol v krvi. Ďalej obsahuje vlákninu, ktorá je prospešná pre tráviaci systém, podporuje funkciu čriev a očisťuje ich od toxínov. Vitamín B12, E a C zas posilňujú imunitný systém a navyše, obsahuje protizápalový enzým bromelín. Je výborným lekárom pri zápaloch, či už ide o kašeľ alebo bolesti z prechladnutia. 
Niektoré štúdie dokazujú, že na starecké škvrny pomáha potierať ich surovým ananásom, mali by byť zredukované a po čase vymiznúť.


 

Snáď na Vianoce neostane ananás na tácke až dovtedy, kým nezačne hniť. Dajte si ho, nech vám padne na úžitok :) M✿

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára