štvrtok 6. novembra 2014

Prečo je cukor tak veľmi škodlivý?


Už dlhšiu dobu sa v súvislosti so zdravím pretriasa téma: "Cukor je jed!" Prečo je tomu tak? Veď aj naši prarodičia cukor používali a nemali s tým problém. Navyše nám chutí a my sa ho za žiadnu cenu nechceme vzdať...







Rafinovaný biely cukor je škodlivý. Neobsahuje žiadne výživné látky, nedodáva telu potrebné živiny (teda takú formu energie, ktorú by si naše telo zaslúžilo). Je vyrábaný rafináciou, zbavený všetkých minerálov, vitamínov, živín. Je len balast...

Hlavný problémom, ktorý cukor spôsobuje je prekysľovanie organizmu. Kyslé prostredie mení PH v našom tele, (navyše vtedy telo potrebuje zvýšený príjem vitamínov, vlákniny a minerálov) čím vytvýra ideálny "domov" pre baktérie. V takomto prostredí sa dokážu rýchlejšie množiť a dlhšie žiť. Takže ak máte problém s imunitou, príčinu môžete hľadať práve v cukre.

Poviete si, ale generácie pred nami cukor jedli a nič im nebolo. ALE--- naši prarodičia jedli cukor len tam, kde ho sami pridali. Dnes je tomu úplne inak.
Pozrite si zloženie našej potravy: pečivo-cukor! kečup-cukor!
džúsy-cukor! coca-cola-cukor! jogurty-cukor! zdravé cereále pre deti-cukor!




 Počet kociek cukru v jedlách a nápojoch... Čo poviete?



Cukor spôsobuje:
- narušenie imunitného systému
- zvyšuje hladinu cholesterolu
- ukladanie tuku
- narušenie funkcie obličiek
- zubné kazy
- migrény
- výkyvy nálad
- závislosť na cukre
- zvýšenú šancu dostať cukrovku
- slabosť
- údajne aj rakovinu
- malátnosť
- ADHD u detí
- ...









Pripomínam, že "zatracujem" najmä biely rafinovaný cukor. Ten je najškodlivejší. Tiež nie som ani zástancom umelých sladidiel, pretože keď zistíte, na čo boli prvoplánovo vytvorené, budete zhrození. Tie sú snáď ešte škodlivejšie ako samotný cukor (ale o tom, až v inom príspevku). Pokiaľ by ste chceli cukor niečím nahradiť použite pravý trstinový cukor. Ešte viac by som odporúčala kanadský agávový sirup a prírodný včelí med. To sú tie najideálnejšie a najzdravšie náhrady cukru. Sú sladké, no majú o niečo menší kalorický obsah, navyše obsahujú veľa vitamínov, minerálov.
Aj stéviu by sme mohli priradiť k tým najzdravším, ale pozor - nie takú vo forme tabliet (pretože jej zdravosť je v nich "zabitá" chemickým spracovaním). Ak tak si stéviu (rastlinka/bylinka, ktorá je 1000x sladšia ako cukor) usušte sami doma a vytvorte si vlastný koncentrát, ale si ju kúpte v zdravej výžive, ale pozor na zloženie, nech je prírodná.



 

 stévia


Ja osobne sa snažím už od minulých Vianoc upravovať si stravu tak,  že nekonzumujem sladkosti, čiže žiadne horalky, snickersy, sladké keksíky, mliečne čokolády. Snažím sa tiež obmedzovať biele pečivo, ak tak ho nahradzujem celozrnným, ešte častejšie bezlepkovými suchármi atď. Tiež zvyšujem svoj príjem zeleniny. Samozrejme, stane sa, že občas spravím výnimku, ale čím dlhšie takto jem, tým menšiu chuť mám na tieto nezdravé jedlá. Poväčšine ma ani nenapadne dať si čokoládu, ale skôr si večer pochutím na dobrom syre s olivami :)

M✿

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára