sobota 22. novembra 2014


Vitamín D dobrý slnečný vitamín




Vitamín D asi každý z nás pozná v spojitosti so slnečnými lúčmi. Je to vitamín, o ktorom sa hovorí,  že ho nikdy nie je Dosť...
Déčko si naše telo nevytvára, ale získava ho zo slnka, vzniká v koži účinkom UV žiarenia spolu s príjmom potravín živočíšneho pôvodu. Získavame ho teda sčasti aj z rýb (ideálny je rybí olej) , vajec, húb, avokáda, kokosu...

Odporúčaná denná dávka je odlišná v závislosti od pohlavia a veku:

Deti 7,5-10 mcg
Dospelí 5-7,5 mcg
Tehotné ženy 10 mcg
Dojčiace ženy 10 mcg
 
 
Obsah vitamínu D v jednotlivých potravinách
V 100 g potraviny Vitamín D v medzinárodných jednotkách (IU)
rybí tuk 16 000 000
kakaové maslo 120 000
sleď 48 000
tuniak 30 000
kakao v prášku 6 000
losos 4 000
sardinky v oleji 3 000
žĺtok 2 000
huby 2 000
smotana 200
pečeň 40
maslo 30
mlieko 30
(Zdroj: Elena Ďurišová – Ženské bolesti chrbtice, str. 151)




Takúto dennú dávku by naše telo malo získať počas 15 minútovej
prechádzky na slniečku (bez opaľovacieho krému). Samozrejme, v zimnom období, keď je slnka menej, by sme vitamín mali dopĺňať potravou alebo (hoci ja skôr preferujem potraviny) výživovými doplnkami.
Počíta sa s tým, že približne 30% svetovej populácie trpí práve nedostatkom vitamínu D (avitaminózou), napriek tomu, že je tento vitamín veľmi veľmi dôležitý.



Faktory, prečo sa avitaminóze D hlási na poplach sú jednoduché:

- málo času na čerstvom vzduchu
- nedostatok voľného času a viac pracovných povinností
- klesá počet povolaní, ktoré si vyžadujú pobyt vonku
- pohodlnosť a uprednostňovanie napríklad pozeraním  TV namiesto prechádzky
- "uponáhľaná doba"
- lenivosť,...




Čo spôsobuje nedostatok tohto vitamínu?

Vitamín D výskumy s ním spojené poukazujú na jeho dôležitosť v prevencii proti rakoviny najmä kostnej drene a kože. Tiež v prevencii Alzheimerovej choroby, osteoporóze. Je základom stavieb našich kostí, dodáva silu svalom, ovplyvňuje stavbu svalovej hmoty. (Ako príklad nám môže slúžiť výskum, kedy sa zistilo, že telesná zdatnosť a atletické výkony pozorujúcich osôb vyvrcholili na konci leta, kedy sú hladiny vitamínu D najvyššie).
Tiež sa podieľa na správnom fungovaní našich pohlavných hormónov. Má priaznivý vplyv na imunitný systém, chráni pred infekciami, nádormi, autoimunitnými ochoreniami a jeho nedostatok sa v zime spája s výskytom prechladnutia a chrípky.
V prípade, že máte nedostatok vitamínu D, o všetky tieto "benefity" prichádzate. Ako prvý príznak by sa mala prejaviť svalová slabosť, únava, apatia,... Neskôr sa začína v tele prevládať v kostiach chrupavkovitá hmota a začnú sa lámať kosti.




Dôležité je si len uvedomiť, že vitamín D nie je také ľahké dostať do organizmu ako napríklad vitamín C. Mali by sme sa preto vystavovať slnku čo najčastejšie a spojiť príjemné s užitočným. Príjemnú prechádzku, ktorá nám pomôže zrelaxovať a oddýchnuť si zo zdravým, ktorému doprajeme zaslúžený vitamín D.

M✿




































Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára