sobota 29. augusta 2015

Melta Mletá 



Melta. Kto by si ju nepamätal? Mne sa vždy spojí s obdobím detstva, kedy si ju rodičia často varievali, najmä cez leto a píjavali ju chladnú na osvieženie. K nej mamina často spravila šišky z domáceho tvarohu, a tak sa z toho pre nás stal rodinný zvyk :) 
Mimochodom, viete kedy sa stala taká obľúbená? Bolo to za čias napoleónskych vojen, kedy sa klasická káva nedala vôbec zohnať...



Melta je teda opäť jednou z náhrad kávy. Neobsahuje kofeín a nevyrába sa z kávových bôbov. Ide o tradičný nápoj našej krajiny, čiže o nápoj našim podmienkam prirodzený. Jej zloženie je nasledovné:
pražený koreň čakanky, cukrovej repy, drveného obilia jačmeňa a žita. 

Zloženie Melty pod názvom Mletá je takýto:
1. pražený mletý jačmeň
2. pražená mletá čakanka
3. to je všetko :D



Jej vôňa je chladná, pripomína obilie, horkú čokoládu a je akoby ste privoňali k zemi, je prosto krásna.Chuťovo je horkastá, na začiatku je mierne horká, po prehltnutí viac a na konci ju cítiť akoby chlebovú kôrku (preto pozor: keďže obsahuje jačmeň, nie je vhodná pre celiatikov a ľudí, ktorí majú neznášanlivosť na lepok!). Melta okrem iného, podľa mňa, z kávovinových náhrad za studena chutí najlepšie. Osvieži, no a stále máte pocit, že pijete kávu. Výborne chutí aj so smotanou. Vyskúšajte. Vtedy je to tá prává "BIELA KÁVA" :)





♥  Melta a zdravie    Odporúča sa piť, keď:
                                     * potrebujete povzbudiť a upraviť trávenie alebo mávate zápchu
                                     * máte žlčové a obličkové kamene, sužujú vás zápaly močových ciest
                                     * dojčíte a chcete podporiť tvorbu mlieka
                                     * potrebujete posilniť imunitu
                                     * chcete žiť plnohodnotnejšie a štíhlejšie
                                     * ste v strese a nedokážete sa učiť
                                     * bolieva vás hlava a klasická káva vám robí viac zle ako dobre
                                     * nemáte chuť na sex


 



Dnes Meltu v obchodoch nájdete pod názvom 
Mletá a Melta





Za 500g zaplatíte cca 1,20e. Dá sa kúpiť klasická "smeťavá", čiže niečo ako zrnková, potom v sáčkoch akoby na čaj a aj instantná. Je to len na vás, no mne sa najviac páči klasická. Pripravujeme si ju prekvapkávaním v kávovare. Na jeden liter sa používajú až 4 polievkové lyžice, čo je napríklad s porovnaním s cigórkou omnoho viac (tam vystačí 1 polievková lyžica na 1 liter vody). Dá sa pripraviť aj klasicky zalievaním, no vtedy nemá takú silnú chuť. Aby bola silná, varí sa vo vode asi 3 minúty, čo je ďalší spôsob prípravy.  



Vyskúšajte do tretice aj Meltu :) spravíte niečo pre svoje zdravie a hlavne pre svoj pitný režim v tomto horúcom období. Mne pri písaní príspevku prospela a chutila báječne. 
Pekný víkend priatelia M✿!

 
(*niektoré informácie a fotografie boli použité z internetu)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára