nedeľa 9. augusta 2015

Keď nemôžete piť kávu...


Veľa ľudí doslova zbožňuje kávu, ja osobne k nim patrím, no nie vždy, možno aj zo zdravotných dôvodov (vysoký tlak, nalievanie ciev, problémy s močovým mechúrom a pod), ju nemôžu piť. Avšak byť úplne bez nej, to nie je také jednoduché. Tá horkastá silná chuť v ústach, ach!

Existuje teda veľa rôznych kávových náhrad, ktoré sa vyrábajú najmä z usušených opražených koreňov bylín a aj z obilia. Tie kávu nahradia a ešte aj prospievajú zaručene zdraviu, narozdiel od kávy, keďže u nej je to vždy tak 50:50, jednému pomáha, druhému škodí, ale osobne si myslím, že jedna malá šálka kávy za deň nemôže uškodiť.
Možno ste aj mnoho z nich vyskúšali, možno nie. Je to napríklad:

Cigórka

 

Melta

 

Špaldová káva 


Inka

 

Caro

 

Dnes sa budem venovať Cigórke a postupne aj ostatným nekávovým "kávam" :)

Cigória 

Tento nápoj je pre mňa úplne top. Vyrába sa z čakanky, čo je krásny modrý kvietok. Keby sa však vyrába z kvetov, bol by to čaj. V tomto prípade sa jeho korene usušia, opražia a pomelú. Začalo sa tak až v priebehu vojny, kedy ľudia nemali skoro žiadnu kávu k dispozícii, a tak sa vynašli práve takto. Cigorka, ktorú kúpite v obchodoch stojí okolo 0,50e/250g pričom jedna polievková lyžica vystačí na 1 liter nápoja. Má veľmi lahodnú, no horkastú chuť. Dúšok je jemný, po prehltnutí horkastý. Pripraviť sa dá zaliatím vriacej vody, tiež prekvapkávaním. Dochutiť sa dá aj štipkou mletej škorice, je to výborné. Tento nápoj podporuje funkciu obličiek, je močopudný, ale nezaťažuje. Odporúča sa piť ľuďom, ktorí majú zápal mechúra alebo iné ťažkosti. Tiež podporuje trávenie, činnosť žlčníka a pečene.  Navyše, cigórku môžu piť aj celiatici, tiež ľudia, ktorí majú neznášanlivosť na lepok. Vrelo odporúčam.




Prajem pekný večer, no a hoci je aj u vás istotne horúci, cigórka chutí výborne aj studená. 
Na zdravie!
M✿

(*niektoré informácie a fotografie boli použité z internetu)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára