utorok 11. októbra 2016


Agar-agar, želatína vhodná nie len pre vegánov



V poslednom období frčia v pečení trendy, ako čo najzdravšie a najhumánnejšie pristupovať k pečeniu. Suroviny by mali byť ekologické, bio, bez použitia živočíšnych výrobkov, čiže bez mlieka, bez vajec, no a mali by byť použité v čo najčerstvejšej podobe, tzv. raw. Ako však pri pečení nahradiť želatínu, ktorá sa vyrába doslova z bravčových koží? 

Existuje rastlinka, červená morská riasa, ktorá tento problém vyrieši. Pestuje sa zvyčajne v ázijských krajinách a volá sa gelidium. Po jej následnom spracovaní sa používa ako rastlinná želatína s netradičným menom agar-agar. Možno ste už o nej počuli, no nevenovali jej dostatočnú pozornosť, no a pre tých, ktorí o nej zatiaľ nič nevedia, budú o čosi múdrejší.




Agar-agar je vegánska želatína. Predáva sa buď vo forme prášku, ako vločky alebo ako riasové tyčinky. V podstate ho môžete použiť ako klasickú želatínu: do koláčov, zákuskov, ideálny je na nepečené torty, ale vďaka svojej nevýraznej a neutrálnej chuti sa hodí aj do rôznych slaných pokrmov, aspikov, rolád...

Ako ho použiť? Na liter tekutiny vám postačí jedna vrchovatá lyžička prášku. Takže agar rozmiešame vo vode (môžeme do nej pridať šťavu z ovocia, citrónovú šťavu a trocha osladiť, napríklad medom, stéviou alebo kokosovým cukrom), privedieme do bodu varu a ihneď odstavíte a ešte teplú želatínu vylejeme na pripravený koláč. Necháte stuhnúť v chladničke a hotovo.






Ja som sa vyhrala s raw mangovou tortou a vrch som ozdobila kúskami ovocia preliatym agarom. Čo poviete na výsledok? My doma sme boli veľmi spokojní a chutila vynikajúco. 




Vyskúšajte a uvidíte, že je chutnejší ako klasická želatína. M
(*niektoré informácie a fotografie boli použité z internetu)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára