piatok 6. februára 2015

Petržlenová vňať...


Petržlen. Používame ho skoro stále do varenia, najmä polievok, no určite často zabúdame na jeho veľmi významnú zložku - na jeho zelenú vňať. Tá dokáže pre naše zdravie urobiť naozaj veľa...

Úplne prvá zmienka o petržlene sa datuje až do 3. storočia pred našim letopočtom, kedy sa o ňom píše ako  o korení v istej kuchárskej knihe. Postupne sa jeho využiteľnosť rozšírila v používaní, tiež aj do celého sveta, ako ho poznáme dnes.






Petržlenová vňať obsahuje minerálne látky ako železo, meď, zinok, draslík, fosfor, horčík, selén, mangán. Okrem toho aj vitamíny A, B, C, E, K, tiež kyselinu listovú a pantoténovú. Zloženie má teda pestré, v jej stavebnom materiály sa nachádza tiež voda, bielkoviny, sacharidy, tuk a vlákninu.






Významnou zložkou vňate je silica, ktorá blahodárne pôsobí na močové cesty, odstraňuje zápaly, vďaka tomu, že rozširuje cievy a čistý priechodnosť rúr. Vďaka tejto schopnosti sa v minulosti používal aj ako silné afrodiziakum.Navyše:
- podporuje imunitu
- ochraňuje bunky pred rakovinovým bujnením
- regeneruje bunky
- znižuje horúčku
- podporuje trávenie (vylučovanie žlče)
- odvodňuje prebytok vody
- odstraňuje zápaly, infekcie
- detoxikuje telo
- antibiotické účinky
- prevencia proti zápalu močových ciest
- odburáva plynatosť
- upravuje menštruáciu


Nápoj na močové cesty:
V podstate ide o čaj. Jednu polievkovú lyžicu sušenej alebo čerstvej petržlenovej vňate zalejte 300ml vriacou vodou. Nápoj pite počas celého dňa. Nezabudnite však, že sa nesmie piť viac ako týždeň, pretože môže po dlhšej dobe zaťažiť obličky.






Sušená petržlenová vňať sa dá hocikedy kúpiť, ak si chcete sami rýchlo "dopestovať" vlastnú, stačí ak z petržlena odrežete jeho vrchnú časť asi 1 cm hrubú a tú položíte na tanierik s vodou. O Dva až tri dni vám začne vyrastať vlastná petržlenová vňať.


 M

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára