Kari korenie - žlté a zdravé
Žlté korenie, ktoré nazývame kari, sa často zvykne používať na ochutenie mäsa, ryže, zeleniny. Poznáme ho najmä podľa žltej farby. Vždy som si myslela, že ide o jeden druh korenia, no minule na sáčku som spozorovala, že ide o zmes rôznych druhov korenín:
kurkuma
čierne korenie
chilli
kardamóm
koriander
ďumbier/zázvor
rascu
muškátový orech
škoricu
Tento žlto-oranžový prášok obsahuje v sebe veľmi veľa pre naše zdravie. Všetky koreniny sú zdraviu prospešné, takže takáto kombinácia je skutočne vhodná.
Kari sa pripisuje blahodárny účinok v boji proti cholesterolu, upravuje množstvo tuku v tele, pomáha pri jeho odburávaní, celkovo čistí cievy. Podporuje imunitný systém, bojuje s chrípkou a nachladnutím. Ďalej pomáha pri trávení. Najmä ak máte pocit nafúknutého brucha, zmes korenia podporuje tvorbu tráviacich štiav. Tiež pôsobí ako očista čriev, takže aj redukuje tvorbu akné a kožných problémov.
Pri najbližšom varení skúste prisypať do pokrmu trocha kari, okrem toho, že jeho chuť je jedinečná, prispejete aj vášmu zdraviu. Ja som včera zmiešala olivový olej s kari korením a soľou a do takejto zmesi som na noc dala marinovať kuracie prsia. Fantázii sa medze nekladú. Tak teda "Dobrú chuť!"
M✿
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára