streda 24. septembra 2014


 Tmavé pečivo Zdravé pečivo

 


  • Biele pečivo sa vyrába z bielej múky (najčastejšie pšeničnej) zomletej z vnútornej časti obilného zrnka po odstránení obalových vrstiev. Vitamíny a minerály, ktoré boli obsiahnuté v odstránených obalových vrstvách, sa do bielej múky môžu doplniť. Pečivo z bielej múky je svetlé až biele, jemné a ľahké.
  • Tmavé pečivo sa vyrába z múky, ku ktorej sa pridá určité množstvo otrúb. Niektorí spotrebitelia si kupujú výrobky označené ako tmavý alebo čierny chlieb v domnienke, že ide o výrobok zo zdravšej ražnej múky. To však nemusí byť pravda, tmavá striedka býva často docielená použitím vhodne upravených obilnín, ktoré majú farbiaci účinok. Najčastejšie je to pražená raž, jačmeň, čakanka, farbí sa aj karamelom.
  • Za viaczrnné pečivo sa považujú pekárenské produkty, do cesta ktorých sú pridané mlynské výrobky z iných obilnín ako z pšenice a raže – strukoviny alebo olejniny v celkovom množstve aspoň 10 %.
  • Celozrnné pečivo sa pečie z celozrnnej múky, teda z múky, ktorá je pripravená mletím celého obilného zrna (či už ražného, pšeničného alebo iného) vrátane obalu a klíčka. Aby pečivo mohlo byť označené ako celozrnné, musí obsahovať najmenej 70 hmotnostných % celozrnných mlynských výrobkov z celkovej hmotnosti mlynských výrobkov.
  • Grahamové pečivo sa vyrába z grahamovej múky, do ktorej sú navyše pridané mleté otruby (vonkajší obal zrna). Podiel grahamovej múky je najmenej 30 %.
  • Špeciálne pečivo (napr. klíčkové, vločkové, sójové, strukovinové, zemiakové...) je vyrobené z mlynských produktov z pšenice a raže a navyše obsahuje aj ďalšiu zložku. M

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára