piatok 11. marca 2016


Nie je káva ako káva ... ?

 
Možno ste si to ešte neuvedomili, ale kávy, ktoré kupujeme v obchodoch, majú rozdielne farby. A áno, práve tak spoznáte, či ide o dobrú kávu alebo nie. Dnes sa pozrieme na to, ako to zistiť.

Kávy, či už zrnkové alebo instantné, majú rozdielnu farbu. Závisí to samozrejme od druhu kávy a od spôsobu jej praženia. Pri instantných kávach si však treba dávať veľký pozor práve na jej farbu. Keďže jej príprava pre nás má byť rýchla, čiže instantná, rovnako je na tom aj jej výroba. Výrobcovia na ňu bohužiaľ používajú najmenej kvalitné zrná a pri jej pražení to častokrát preháňajú (rýchlo a najsilnejšie), aby svojou tmavou, kávovou farbou upútala. To je však úplne zlé pre naše zdravie. 

Tmavá káva má skoro čiernu farbu, vonia príliš silno, až spáleno. A výsledok? Slabá chuť a horkastý pocit po prehltnutí a žiadna aróma, hoci o tej aróme v reklamách počúvame viac než dosť. 

Svetlohnedá až hnedá káva vonia príjemnejšie. Necítiť spáleninu, ale naopak. Je aromatickejšia, horkosť je rovnaká pri prvom dúšku ako aj pri prehltnutí, kedy vám ostáva príjemná horkasto-aromatická chuť na jazyku. Táto káva bola pražená akurát a chuť je porovnateľne iná.

Urobila som pre vás názornú fotoukážku. Na ľavej strane fotiek je vždy tmavá, prepražená káva, na pravej je mierne pražená. Sami ten rozdiel uvidíte.





Rozdiel je aj vo finálnej farbe. Zaliata tmavá káva mala v konečnom dôsledku bledšiu farbu ako svetlá káva, aj jej pena sa vytvorila len náznakovito.

Pri najbližšom nákupe si pozorne prezrite nádobku s kávou a zvoľte radšej svetlejšiu farbu. Zvolíte si tak kvalitnejšiu kávu pre vaše chuťové bunky, ako aj pre vaše zdravie.M
(*niektoré informácie a fotografie boli použité z internetu)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára