pondelok 9. novembra 2015

Rumanček kamilkový, kvietok, ktorý lieči ...





Matricaria chamomilla, alebo rumanček kamilkový/harmanček lekársky/, je kvietok, ktorý sa dá použiť snáď na všetko. Pijeme z neho čaj, varíme si odvary, kloktadlá, sirupy, tinktúry, pripravujeme si z neho obklady, krémy, balzamy... Skrátka, je to taký malý zázrak, veď kto by ho nepoznal a nemal rád :) Chutí vynikajúco.




Na čo pomáha?
No skoro na všetko, no v tomto prípade naozaj neplatí: "čo je na všetko, je na nič". Práve naopak, nech ho použijete akokoľvek, nikdy nič nepokazíte, určite nie zdravie.

Čaj: ako čas sa pije pri chrípke, nádche, angíne. Pomáha uvoľňovať priechodnosť dutín, sťahuje zápal. Pomáha pri bolestiach žalúdka a plynatosti, upokojuje celkovo, takže pomáha aj pri nespavosti, migrénach a nervozite. Pôsobí upokojivo aj proti kŕčom, či už svalovým, alebo žalúdočným. Ženám pomôže pri bolestivej a nepravidelnej, či vynechávajúcej menštruácii. 

Obklad: jeho výhodou je urýchľovanie hojenia a dezinfekčný účinok. Používa sa na svrbiace, mokvajúce a hnisavé vredy, vyrážky... Tiež ako obklad pri bolesti zubov, ďasien. Opuchoch. Pokiaľ máte nejakú hlbokú ranu, ktorá sa má liečiť a nie je už otvorená, použite tiež harmanček. Ak máte problém so zarastajúcim nechtom na nohách, kvasinkovú infekciu nôh, alebo máte po operácii šedého zákalu, stačí si len prikladať na látke alebo na vate čajík z neho.





Vyskúšajte pravý harmančekový čaj. Bez cukru, len čistý a samozrejme nie zo sáčkov (bacha na to: tie sú lepené a lep vytvára toxíny a zahlcuje naše telo, najmä pľúca), ale sypaný. Ja používam ručne robené bambusové sitko na čaj. Lyžičku harmančeka zalejte 200ml vriacej vody, nechajte lúhovať 5 minút a zázrak je na svete.





Nech už používate harmanček akokoľvek, lieči a pomáha. Je to také malé žlté svetielko úľavy.  M
(*niektoré informácie a fotografie boli použité z internetu)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára