nedeľa 8. novembra 2015

Vlašské orechy a recept na orechový koláčik bez múky a cukru :)
 





November. Akurát sa končí jeseň a s ňou aj posledné "oberačky" vlašských orechov zo záhrad. Už nám pod nohami nebudú chrupkať ich škrupinky pri prechádzkach, bude mi to chýbať. Tento rok, keďže my ich v záhrade nemáme, mi oriešky dodala kamarátka. Jej dedko poctivo večer čo večer "búcha" a čistí. Zobrali sme si tri kilá a už jedno je fuč :) Ktovie, či vydržia do Vianoc. 


Orechy sú doslova balzamom pre mozog, veď uznajte, že sa naň aj podobajú. Skrátka sú dobrým zdrojom vitamínu B1, B2, B3, B6, E a sú bohaté na fosfor, draslík a horčík. Zo stopových prvkov obsahujú zinok (viac ako ryby alebo mäso), ďalej železo, selén, meď a mangán. Vitamín B1 je potrebný na fungovanie srdca a na rovnováhu nervovej sústavy. Vitamín B6 sa stará o správne fungovanie mozgu a tvorbu červených krviniek. Vitamín E, spomaľuje starnutie buniek, odstraňuje únavu, znižuje krvný tlak, riziko vzniku infarktu a mozgovej porážky...


Podarilo sa mi nájsť výborný recept na orechový koláčik. Pozostáva len z troch ingrediencií:




1 pohár orechov 
3 vajcia
1 Pl medu

Oriešky pomelieme alebo len tak valčekom potlčieme, z bielok vyšľaháme sneh. Žĺtka s medom zamiešame a pridáme jemne sneh (môžeme podľa chuti pridať aj mletú škoricu, či muškátový oriešok, rum, vanilínovú esenciu...). Cesto vylejeme do srnčieho chrbáta alebo menšej tortovej formy a pečieme 20 minút pri 180 °C. 

Tak vyskúšajte a vychutnajte si ich úžasnú a zdravú chuť. M
(*niektoré informácie a fotografie boli použité z internetu)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára