sobota 11. apríla 2015

Glutaman sodný - prečo je nezdravý?



Asi každý z nás obľubuje čipsy, slané pochúťky, silné bujóny do polievok, dochuťovanie vegetou atď. Všetko by to bolo fajn, keby si, ale, pri kúpe týchto vecí dávate pozor na to, či neobsahujú glutaman sodný. Presne to je tá zložka, ktorá každému jedlu dodá tú "užasnú" výraznú chuť.






Prečo je ale nezdravý?

Glutaman sodný (MSG – monosodium glutamate, sodná soľ kyseliny glutamánovej) je  látka, ktorá dokáže chuť jedla zvýrazniť o 25-45 krát, ide o to, že pozmení naše vnímanie v mozgu, a práve preto to tak cítime. Glutamán je teda neurotický a hlavne tým škodí nášmu zdraviu.

Niektorí vedci sa prikláňajú k názory, že početné migrény (bolesti hlavy) a únavy práve súvisia s glutamanom.









Aké skryté pomenovanie na obaloch nesie?

Predajcovia si už všimli, že ľudia sa už glutamánu značne vyhýbajú. Preto používajú na obaloch aj iné pomenovanie. Dávajte si preto pozor na názvy:  E 620, E 621, E 625, tiež je dosť problematické, že obsah glutamátu sa nachádza aj v hydrolyzovaných proteínoch, kvasničnom octe, sójovom extrakte.



Osobne si myslím, že pokiaľ nejaké koreniny v prírode nejako chutia, náš mozog to vyhodnocuje ako to vyhodnocuje, nemalo by sa to nijako meniť, vôbec nie už chemicky pridávať. Snažím sa preto kupovať vývary bez glutamanu, chipsy jesť len zriedka ako výnimku, namiesto nich si večer nakrájam tvrdý syr s olivami :)) Skúste to aj vy a po čase, ako sa to stalo mne, začnete jedlo vnímať inak, chute sa vám vrátia do normálu a budete cítiť chuť pravého jedla...  M✿

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára