streda 10. februára 2016

Žerucha siata - zdravie v milimetrovom semienku


Milí moji čitatelia. Už dlho som sa neozvala, pretože som mala práve skúškové obdobie, ktoré sa už našťastie skončilo, a preto som rada, že opäť môžem prispieť novými poznatkami zo sveta prírody. Počas učenia a stresov, ktoré určitým spôsobom "nahlodali" moje psychické aj fyzické zdravie, som hľadala niečo, čo pomáha tráveniu a aj mozgu. No a podarilo sa :)

Žerucha siata je malá nenápadná rastlinka, ktorú si dokážete vypestovať rýchlo, či už na záhrade, alebo doma na tanieriku, áno čítate dobre :) 
Žerucha nie je novinkou vo svete zdravia, práve naopak. Už starí Peržania verili v jej zázračné schopnosti. Dávali ju jesť najmä deťom, lebo verili, že im pomáha rásť. Poznali jej účinky na psychické a fyzické zdravie, preto si ju so sebou brávali aj vojaci. Tieto vlastnosti sú jednými z naj tejto malej útlej rastlinky.

Z malých milimetrových semienok, ktoré si kúpite, vaše telo naberá posilnenie imunity, tráviaceho traktu, reprodukčných orgánov. Žerucha pomáha vyrovnávať hladinu hormónov v tele, odbúrava zlé tuky. Tiež prečisťuje organizmus, zbavujeho ho toxických látok, preto je ideálna pri očistných kúrach a redukčných diétach. Obsahuje aj chróm, ktorý reguluje pocit nasýtenia.
Pokiaľ mávate problém s opuchnutými ďasnami alebo vám zvyknú krvácať, vyskúšajte každý deň požuť jednu lyžicu žeruchy (či už samostatne alebo ako súčasť nátierky). Sťahuje zápal, posilňuje ich stenu a zamedzuje krvácaniu.

Má nezvyčajnú a jedinečnú chuť, je horká a mierne štipľavá zároveň. No a práve to nás robí pri jej konzumácií šťastnými. Pýtate sa ako? Keď jeme štipľavé, mozog vysiela signál hormónom šťastia. Takže jedzte žeruchu a budete spokojnejší. Odbúrava únavu a podporuje vitalitu.

Použitie v kuchyni je veľmi podobné ako pri iných bylinkách. Pokiaľ máte radi pažítku a používate ju, toto je presne podobný princíp. Žerucha sa používa ako súčasť nátierok, polievok, posypov hlavných jedál, skrátka, ako korenie.

Pokiaľ si ju chcete vypestovať doma, tu ponúkam krátky postup: budete potrebovať tanierik, vatu, vodu a semienka (kúpite v záhradkársych potrebách, ale v čase sezóny na jar aj v Kauflande, Lidli,...). Na tanierik rozložíte vatu o hrúbke asi 2 cm, zalejete ju vodou, aby ňou bola nasiaknutá. Posypete rovnomerne semienka a necháte na svetlom mieste. Kým žerucha vyrastie, trvá to cca 4 dni. Každý deň kontrolujte, aby bola vata vlhká, no nie zas, aby voda pretekala, inak by semienka splesniveli. Ke´d vyrastie, vrchnú časť zrežte a hotovo!
Prikladám fotopostup:



  1. deň.
 2. deň
 3. deň
 4. deň




Zo žeruchy som spravila vajíčkovú nátierku a chutila báječne (podľa chuti pomer: maslo, vajíčka uvarené natvrdo, nasekaná žerucha, soľ, čierne korenie, cibuľka na kocky). Chutilo aj nášmu škrečkovi, ktorý ju zajedal mrkvou:) Pochuťte si aj vy a majte dni pokojnejšie a krajšie M
(*niektoré informácie a fotografie boli použité z internetu)


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára