štvrtok 8. októbra 2015

Jablčný ocot, ocot zdravia :)



Vo všeobecnosti je známe, že klasický kuchynský ocot nie je zdravý, že prekysluje organizmus a zaťažuje trávenie. To je pravda. No nie každý ocot je kyselinotvorný, hoci chutí kyslo. Mám na mysli môj obľúbený jabĺčkový.

Jablčný ocot je jedným z naj v mojom rebríčku zdravia (okrem tu zaraďujem aj kokosový olej, kurkumu, cesnak, jablká, semiačka, ... no je toho viac, ale to je už iný príspevok:). Vyrába sa z jabĺk, ich fermentovaným, respektíve niekedy z ich šťavy, niekedy z ich kúskov, zo šupiek. Základom sú jablká a čas vyzretia v ocot.



Jablčný ocot má 2 top vlastnosti: je antimikotický a zásadotvorný. Prečo top?
Pretože problém súčasného zdravia našej spoločnosti je práve v tom, že naša strava a prostredie vedie k tomu, že máme prekyslený organizmus a v tele plno plesní. Jablčný ocot ph v našom tele vyrovnáva na zásadité a dokáže teda ničiť plesne, pretože tie žijú práve v kyslom prostredí. Pokiaľ ich nebudete živiť, "vykapú". Okrem toho bojuje s rakovinou, má antibiotické účinky, reguluje cukor v krvi, pomáha metabolizmu, čím následne pomáha k chudnutiu, pretože podporuje činnosť tráviacich šťiav, tiež je preukázané, že jeho konzumácia pomáha pri únave a depresiách.



Ja pijem jablčný ocot každé ráno (používam značku DM, pretože tento ocot je bio kvality, je prírodný a prirodzene fermentovaný, takže je to aj vidieť, že je zakalený).Je to niečo ako životabudič a liek v jednom. Urobíte tým pre svoje zdravie, že: 
budete sa cítiť vitálnejší
nebudete mať problémy s trávením
znížite šancu dostať chrípku, nádchu, angínu,...
preventívne sa chránite pred vznikom cukrovky a tiež rakoviny
znížite množstvo tukov v tele
znížite "zlý" choresterol,
...
Tu je recept:
1 lyžica octu zmiešaná s 2 dcl vody. Vypijete hneď ráno nalačno a začnite deň s úsmevom :) Uvidíte, že sa po čase budete v každom ohľade cítiť lepšie. Ak by vám vadila chuť octu, zapchajte si nos, naozaj to pomáha. Prípadne pridajte med, stéviu, agávový sirup. No však najlepšia je práve tá jeho čistá a pravá forma.







Nech vám padne dúšok takéhoto nápoja na úžitok. M
(*niektoré informácie a fotografie boli použité z internetu)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára