Tmavé pečivo ≠ Zdravé pečivo
- Biele pečivo sa vyrába z bielej múky (najčastejšie
pšeničnej) zomletej z vnútornej časti obilného zrnka po odstránení
obalových vrstiev. Vitamíny a minerály, ktoré boli obsiahnuté
v odstránených obalových vrstvách, sa do bielej múky môžu doplniť.
Pečivo z bielej múky je svetlé až biele, jemné a ľahké.
- Tmavé pečivo sa vyrába z múky, ku ktorej sa pridá
určité množstvo otrúb. Niektorí spotrebitelia si kupujú výrobky označené
ako tmavý alebo čierny chlieb v domnienke, že ide o výrobok zo zdravšej
ražnej múky. To však nemusí byť pravda, tmavá striedka býva často
docielená použitím vhodne upravených obilnín, ktoré majú farbiaci
účinok. Najčastejšie je to pražená raž, jačmeň, čakanka, farbí sa aj
karamelom.
- Za viaczrnné pečivo sa považujú pekárenské
produkty, do cesta ktorých sú pridané mlynské výrobky z iných obilnín
ako z pšenice a raže – strukoviny alebo olejniny v celkovom množstve
aspoň 10 %.
- Celozrnné pečivo sa pečie z celozrnnej múky, teda
z múky, ktorá je pripravená mletím celého obilného zrna (či už ražného,
pšeničného alebo iného) vrátane obalu a klíčka. Aby pečivo mohlo byť
označené ako celozrnné, musí obsahovať najmenej 70 hmotnostných %
celozrnných mlynských výrobkov z celkovej hmotnosti mlynských výrobkov.
- Grahamové pečivo sa vyrába z grahamovej múky, do
ktorej sú navyše pridané mleté otruby (vonkajší obal zrna). Podiel
grahamovej múky je najmenej 30 %.
- Špeciálne pečivo (napr. klíčkové, vločkové, sójové,
strukovinové, zemiakové...) je vyrobené z mlynských produktov z pšenice
a raže a navyše obsahuje aj ďalšiu zložku. M✿
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára