Vlašské orechy a recept na orechový koláčik bez múky a cukru :)
November. Akurát sa končí jeseň a s ňou aj
posledné "oberačky" vlašských orechov zo záhrad. Už nám pod nohami
nebudú chrupkať ich škrupinky pri prechádzkach, bude mi to chýbať. Tento rok,
keďže my ich v záhrade nemáme, mi oriešky dodala kamarátka. Jej dedko poctivo
večer čo večer "búcha" a čistí. Zobrali sme si tri kilá a už jedno je
fuč :) Ktovie, či vydržia do Vianoc.
Orechy sú doslova
balzamom pre mozog, veď uznajte, že sa naň aj podobajú. Skrátka sú dobrým
zdrojom vitamínu B1, B2, B3, B6, E a sú bohaté na fosfor, draslík a horčík. Zo
stopových prvkov obsahujú zinok (viac ako ryby alebo mäso), ďalej železo,
selén, meď a mangán. Vitamín B1 je potrebný na fungovanie srdca a na rovnováhu
nervovej sústavy. Vitamín B6 sa stará o správne fungovanie mozgu a tvorbu
červených krviniek. Vitamín E, spomaľuje starnutie buniek, odstraňuje únavu,
znižuje krvný tlak, riziko vzniku infarktu a mozgovej porážky...
Podarilo sa mi nájsť výborný recept na orechový
koláčik. Pozostáva len z troch ingrediencií:
1
pohár orechov
3
vajcia
1 Pl
medu
Oriešky pomelieme
alebo len tak valčekom potlčieme, z bielok vyšľaháme sneh. Žĺtka s medom
zamiešame a pridáme jemne sneh (môžeme podľa chuti pridať aj mletú škoricu, či
muškátový oriešok, rum, vanilínovú esenciu...). Cesto vylejeme do srnčieho
chrbáta alebo menšej tortovej formy a pečieme 20 minút pri 180 °C.
Tak vyskúšajte a vychutnajte si
ich úžasnú a zdravú chuť. M✿
(*niektoré
informácie a fotografie boli použité z internetu)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára