pondelok 1. decembra 2014

Železo - "že prečo je dôležité ?"


Už viackrát som sa stretla s tým, že mi niekto povedal: "Som chudokrvný"? Ako dieťa som si myslela, že ide o to, že nemá dostatok krvi v tele :D ... Samozrejme, že som po čase pochopila, že ide o chorobu, kedy sa v krvi nenachádza, to, čo by malo. Teda je ochudobnené o červené krvinky,  znižuje sa produkcia hemoglobínu, prichádza o stopové prvky,...





Najvhodnejším liekom, aby sme krvi navrátili rovnováhu, je dostatočný príjem železa.
Železo (Fe) je pre zdravie a rast organizmu veľmi dôležité. Podieľa sa na:
  • viazaní kyslíka na červené krvinky, prenos kyslíka z pľúc do celého tela a celkovo výmenu dýchacích plynov,
  • rastových procesoch
  • zabezpečení normálnej činnosti organizmu - mozgu, svalov, štítnej žľazy a imunitného systému,
  • zvýšení obranyschopnosti organizmu
  • predchádzaní anémií
  • podpore učenia sa
  • tvorbe energie
Pokiaľ sa podiel železa v krvi zníži, nastáva zníženie už vyššie spomínaných látok.





Príznaky anémie:
bledosť kože a slizníc, únava, spavosť, závraty, nechuť do jedla, chvenie, búšenie srdca, predráždenosť, ústne kútiky, studené ruky a nohy, krehké a lámavé nechty, vyhladený a bolestivý jazyk, padanie vlasov, atypické chute (na surové zemiaky, zeler, čipsy, hlinu, olizovanie ľadu) a iné.

Denný príjem by sa mal pohybovať u detí do 10 rokov 8-10mg, u detí do 15 rokov a dospelých 10-15mg, pre výkonných športovcov je potreba 20mg a viac.






Pokiaľ máte niektoré z príznakov alebo vám z krvi vyšli výsledky, že máte nízky príjem železa, nemusíte ihneď siahnuť po tabletovej forme železa. Najviac ho obsahuje:
  • červené mäso – napr. hovädzie, pečienky, ryby
  • zelené druhy zeleniny, najmä šalát, brokolica, kel, pór, špenát
  • sušené marhule, broskyne, hrozienka
  • celozrnné pečivo
  • strukoviny – červená fazuľa, šošovica, hrach
  • niektoré druhy zeleniny - petržlen, kaleráb
  • vajcia  
  • mak
 Tabuľka obsahu železa (mg)  jednotlivých potravín (kg):

Potravina Fe mg/kg
Riasy 530,0
Pivné kvasnice 176,0
Pel 90,0
orechy, semená Fe mg/kg
Sezamové semienka 100,0
Pistácie 73,0
Slnečnicové semienka 70,0
Piniové jadrá 52,0
Mandle 41,0
Orechy 21,0
obiloviny Fe mg/kg
Sójová múka 120,0
Ryža lúpaná 28,0
Pšenice 43,0
Ovsené vločky 36,0
Ovos 45,0
Múka ražná vysoko mletá 48,0
Múka pšeničná hr. 21,0
Kukuričné zrno 24,0
strukoviny Fe mg/kg
Biele fazule 76,0
Šošovica 70,0
Fazule 60,0
Hrach 50,0
Bôby 48,0
Zelený hrášok 19,0
Zelené fazulky 13,0
zelenina Fe mg/kg
Špenát 50,0
Pór 28,0
Zemiaky 13,0
Špargľa 11,0
Kel 10,0
Huby (žampiony) 9,5
Mrkva 7,5
Kapusta 7,0
Rajčiaky 5,0
Cibuľa 4,0
ovocie Fe mg/kg
Maliny 10,0
Broskyne 9,5
Jahody 9,0
Figy 7,0
Čučoriedky 7,0
Avokádo 6,0
Marhule 6,0
Hrozno 5,0
Pomaranče 5,0
Slivky 4,0
Jablka 3,0
mäso, vajcia Fe mg/kg
Hovädzia pečeň 90,0
Hovädzie mäso 27,5
Jahňačie mäso 20,0
Bravčové mäso 17,5
Vajce 17,0
Tuniak v oleji 12,0
Kuracie mäso 10,0
mlieko, syry Fe mg/kg
Polotučný syr 10,0
Syr ementál 9,0
Kravské mlieko 2,0
Jogurt 1,0
Zdroj: Slovenský hematologický portál 
M


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára