Ktorý med je pančovaný?...
Dnes už ťažko veriť nápisom Med v obchodoch. Síce sa tá tekutina v obale tvári ako med, v skutočnosti je to med tak pol na pol. Je to zmes s prímesou repného a trstinového cukru, fruktózy a glukózy. To moc s výrobkom včiel spoločného nemá.
Ako rozpoznať Včelí med od toho nepravého?
✿ Najefektívnejšia skúška správnosti medu je, že do pohára v čajom vložíte lyžičku medu. Pokiaľ sa med ihneď rozpustí, ešte po ceste ako lyžička padne na dno pohára, ide o pančovaný med. Ak však med ostáva homogénny na dne pohára dlhšie, je to pravý med.
Včelí med Pančovaný med
✿ Pravý med po čase skryštalizuje (nescukornatie ale skryštalizuje) . Tento proces sa deje aj v plástoch včiel, preto si ich včielky cez zimu ohrievajú.
✿ Pančovaný med ostáva vždy tekutý.
✿ Povaríme lyžicu medu spolu s lyžicou vody. Po vychladnutí pridáme do roztoku kvapku jódovej tinktúry. Ak tekutina stmavne, je to dôkaz, že med je falšovaný.
✿ Do metu vložíme hrot atramentového pera. Ak sa med sfarbí, ide o falošný, ak nie, je pravý.
Najväčšiu istotu máte, ak si kúpite med priamo od včelára, ktorý je držiteľom ochrannej známky Slovenský med. Možno skúste pohľadať na neho recenzie. V obchodoch je najlepšie kupovať medy priamo zo Slovenka, nie zahraničné, prípadne poľské značky.
M✿
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára